2023 İKTİSAT VE TOPLUM DERGİSİ ASAF SAVAŞ AKAT İKTİSAT ÖDÜLÜ’NÜN KAZANANI BELLİ OLDU!

2023 İKTİSAT VE TOPLUM DERGİSİ ASAF SAVAŞ AKAT İKTİSAT ÖDÜLÜ’NÜN KAZANANI BELLİ OLDU!

Editörlüğü,  Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak tarafından yürütülen İktisat ve Toplum Dergisi’nin, araştırmacıları iktisat alanındaki çalışmalara özendirmek, Türkiye’deki iktisat yazınının güçlenmesine katkıda bulunmak, iktisat yazarlarını desteklemek ve makalelerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği İKTİSAT VE TOPLUM DERGİSİ ASAF SAVAŞ AKAT İKTİSAT ÖDÜLÜ’nün ilk sahibi, 2019 yılında “Connecting to Power: Political Connections, Innovation, and Firm Dynamics” (Güce Bağlanmak: Politik Bağlantılar, İnovasyon ve Firma Dinamikleri) başlıklı makalesiyle Chicago Üniversitesi’nden Ufuk Akçiğit olmuştu. Akçiğit daha sonra, Almanya’nın en önemli araştırma ödüllerinden biri olan Max Planck-Humboldt Ödülü’ne layık görülmüştü.

2020 yılı İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü’nün kazananı, teknolojik ilerleme ve demografik geçişin de dâhil edildiği, Türkiye’nin uzun dönem ekonomik büyümesini inceleyen “Long-run economic growth in Turkey: Sources, pitfalls, and prospects” (Türkiye’de Uzun Dönem Ekonomik Büyüme: Kaynaklar, Gizli Tuzaklar ve Olasılıklar) başlıklı makalesiyle, Hacettepe Üniversitesi’nden M. Aykut Attar olmuştu

2021 yılında, Ödül’ün sahipleri, “Wage-led versus profit-led demand: A comprehensive empirical analysis” (Ücret Odaklı Talep ve Kâr Odaklı Talep: Kapsamlı Bir Ampirik Analiz) başlıklı çalışmayla Cem Oyvat (University of Greenwich), Oğuz Öztunalı (İstanbul Bilgi Üniversitesi) ve Ceyhun Elgin (Boğaziçi Üniversitesi) olmuştu.

2022 yılında ise, ödüle layık görülen makale, WZB Berlin Social Science Center’da araştırmacı olan Hande Erkut’un kaleme aldığı “Social Norms and Preferences for Generosity are Domain Dependent” (Cömertliğin Bağımlı Değişken Olduğu Durumda Sosyal Normlar ve Tercihler) olmuştu.

Bu yıl beşincisi düzenlenen İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü başvuruları 31 Aralık 2022 itibarıyla sona ermişti. İktisat ve Toplum Dergisi Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü bu yıl da yoğun ilgi gördü. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, Prof. Dr. Ercan Eren, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Prof. Dr. Serdar Sayan, Doç. Dr. Ayça Ebru Giritligil, Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, Prof. Dr. Ege Yazgan’dan oluşan Jüri Üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda, 20.000 TL değerindeki ödüle layık görülen makale belirlendi.

İktisat ve Toplum Dergisi tarafından beşincisi düzenlenen İKTİSAT VE TOPLUM DERGİSİ ASAF SAVAŞ AKAT İKTİSAT ÖDÜLÜ’nün bu yılki sahibi “Inequality convergence: A world-systems theory approach” (Eşitsizlik Yakınsaması: Dünya Sistemleri Teorisi Yaklaşımı ve Uygulaması Üzerine) başlıklı makalesiyle Altınbaş Üniversitesi’nden Yasin Kütük oldu!

Ülkeler arasında eşitsizlik yakınsamasının olup olmadığının araştırıldığı makalede, 1990-2018 yılları arasında, 103 ülkenin Gini katsayıları ve Palma oranlarından faydalanılmıştır. Bağımlılık Teorisi üzerine inşa edilmiş Dünya Sistemleri Teorisi’ni temel alan bir yaklaşımın benimsendiği çalışmada, yarı-çeper ülkelerin, merkez ve çeper ülkelere kıyasla, eşitsizlik bakımından daha dezavantajlı olduğu, yani daha hızlı yakınsadığı bulgulanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir